Kluski zielone w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kluski:
    900 g ziemniaków
    300 g mąki ziemniaczanej
    1 pęczek świeżej bazylii

    Sos:
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    500 g kiełbasy śląskiej
    500 ml passaty pomidorowej
    6 suszonych pomidorów
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz

Kluski zielone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
    Następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie wyrabiamy z mąką i drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji).
    Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy