Kminkówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

świetna nalewka na trawienie i infekcje

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 L spirytusu
    1/4 L wody
    1/4 kg cukru
    1 kopiasta łyżka świeżego zielonego kminku

Kminkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasienie kminku niezupełnie dojrzałe opłukać, osączyć na sicie. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić, wymieszać ze spirytusem, wsypać kminku, słój zawiązać i pozostawić na 5-6 dni. Następnie wódkę zlać do butelek przez lejek z watą. Powinna ona mieć ładny zielonkawy kolor.

Porady

Kminkówkę można przyrządzić również z olejku kminkowego, a mianowicie zagotować cukier z wodą, schłodzić, zmieszać ze spirytusem, olejkiem i przefiltrować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy