Knedle drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś w sam raz na piątkowy obiadek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek węgierek ( mogą być mrożone )
    2,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżka roztopionego masła
    6 łyżek cukru
    2,5 dag świeżych drożdży
    1/4 szklanki letniego mleka
    mały jogurt naturalny lub śmietanka słodka 30%
    sól
    cynamon do posypania

Knedle drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy rozczyn. 1. Z drożdży, letniego mleka ,3 łyżek cukru, 3 łyżek letniej wody i 3 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Zagniatamy ciasto. 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 szklanki mąki ,roztopione masło ,jajka i wyrabiamy elastyczne ciasto , dosypując w razie potrzeby pozostałą mąkę . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
  • Śliwki posypujemy łyżką cukru i mieszamy . 3. Śliwki wkładamy do miseczki i zasypujemy 1 łyżką cukru . Mieszamy .
  • Śliwki nakładamy na wycięte krążki . 4. Ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 3-4 mm . Wykrawamy szklanką kółka , nakładamy połówki śliwek i zlepiamy knedle .
  • Knedle odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce . 5. Knedle na tacce oprószonej mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce . Gotujemy w osolonym wrzątku partiami przez 5-6 minut od wypłynięcia . Odcedzamy , wykładamy na talerz ,polewamy jogurtem i posypujemy cukrem oraz cynamonem .
  • Mała eksplozja :) 6. Chciałem rozpuścić masło w szklanej filiżance w mikrofali -nie róbcie tego w domu :)

Porady

Masła lepiej nie rozpuszczać w mikrofalówce ( patrz fotografia ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy