Knedle drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, letniego mleka ,3 łyżek cukru, 3 łyżek letniej wody i 3 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 szklanki mąki ,roztopione masło ,jajka i wyrabiamy elastyczne ciasto , dosypując w razie potrzeby pozostałą mąkę . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
3.Śliwki wkładamy do miseczki i zasypujemy 1 łyżką cukru . Mieszamy .
4.Ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 3-4 mm . Wykrawamy szklanką kółka , nakładamy połówki śliwek i zlepiamy knedle .
5.Knedle na tacce oprószonej mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce . Gotujemy w osolonym wrzątku partiami przez 5-6 minut od wypłynięcia . Odcedzamy , wykładamy na talerz ,polewamy jogurtem i posypujemy cukrem oraz cynamonem .
6.Chciałem rozpuścić masło w szklanej filiżance w mikrofali -nie róbcie tego w domu :)
Porady
Masła lepiej nie rozpuszczać w mikrofalówce ( patrz fotografia ).
Komentarze