Knedle ryżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i odstawić.
2. Zagotować ryż z mlekiem, 1łyżką cukru oraz solą i gotować 40min pod przykryciem na słabym ogniu. Ryż musi wchłonąć cały płyn i powinien być bardzo miękki. Odstawić do ostygnięcia.
3. Zagotować w garnku osoloną wodę. Wymieszać ugotowany ryż z jajkami oraz mąką i uformować knedle. Każdy knedel nadziać truskawkami.
Włożyć knedle do wrzącej wody i ponownie zagotować. Następnie gotować aż wypłyną na małym ogniu bez przykrycia.
4. Wyjąć knedle z wody. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, resztę cukru i cynamon. Zrumienić i polać knedle.
Komentarze