Knedle z bryndzą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedyś gotowałam na wesela, teraz wyłącznie dla rodziny.

Składniki:

  • ● 10 ziemniaków
    ● 20 dag bryndzy
    ● 2 szklanki mąki
    ● jajko
    ● sól
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka bułki tartej

Knedle z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
    Studzimy, obieramy
    i przeciskamy przez praskę.
    Dodajemy mąkę, jajko, sól
    i zagniatamy ciasto. Formujemy
    wałek grubości 4 cm
    i kroimy w 1,5-cm plastry. Pośrodku
    każdego kładziemy
    łyżeczkę bryndzy i zlepiamy.
  • 2. Knedle gotujemy ok. 5 minut.
    Odcedzamy na durszlaku
    i przelewamy gorącą wodą.
    Podajemy polane zrumienioną
    na maśle bułką.

Porady

Bryndzę zastąpimy utartym z żółtkiem i solą twarogiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy