Knedle z cytrynowym sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

Zajmuję się swoimi dziećmi i domem. Gotując, wykorzystuję wiedzę zdobytą w gastronomiku.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 dag drożdży
    ● 1/2 kg mąki pszennej
    ● 1,75 szkl. letniego mleka
    ● 8 dag cukru
    ● szczypta soli
    ● 2 jajka
    ● 10 dag masła
    Sos: 3 jajka
    ● 5 łyżek cukru
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● skórka z 1/2 cytryny
    ● 1/4 l białego wina
    Oraz: 20 dag masła
    ● 12 łyżek cukru
    ● 1/2 l mleka

Knedle z cytrynowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże mieszamy z 1/2 szkl. mleka, łyżeczką mąki i 2 łyżkami cukru.
    W reszcie mąki robimy dołek i wlewamy rozczyn. Odstawiamy. Resztę mleka i cukru mieszamy z roztopionym masłem, jajkami i solą. Zagniatamy
    z rozczynem. Formujemy 12 knedli. Przykrywamy i odstawiamy.
  • 2. Składniki sosu ubijamy na parze. Zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze 5 minut.
  • 3. Masło roztapiamy i zagotowujemy z cukrem i mlekiem. Wkładamy knedle. Garnek przykrywamy wilgotną ściereczką, a następnie pokrywką. Gotujemy 30 minut. Wyjmujemy. Polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy