Knedle z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To sezonowe danie moich wnuków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1/2 kg czereśni

Knedle z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie opłukać, usunąć pestki.
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę, wystudzić. Wyłożyć na stolnicę dodać mąkę, jajko, sól , olej. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować placuszki. Na środek położyć czereśnie i zlepić dokładnie formując kulki. Do garnka nalać wodę posolić i zagotować. Knedle wrzucić na gotującą się wodę . Gdy się zagotują , gotować około 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać roztopionym masłem klarowanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy