Knedle z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Inna odsłona tradycyjnych knedli.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki do podsypania
    1 jajko
    700 g ziemniaków
    Sól
    4 jabłka
    40 g masła
    20 g cukru
    cynamon

Knedle z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko, sól i zagnieść szybko ciasto. Jabłka obrać, pokroić na małe cząstki. Ciasto ziemniaczane podzielić na 3 części. Z każdej części formować wałek o średnicy 3 cm, pokroić na kawałki długości 3 cm. Spłaszczyć, do środka kłaść cząstkę jabłka, skleić dokładnie. Knedle wrzucać partiami na wrząca osolona wodę. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty. Podawać polane masłem i posypane cukrem i cynamonem.

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Komentarze

Podobne przepisy