KNEDLE Z SEREM FETA

0 (0 ocen)

Knedle w trochę innym wydaniu, również bardo smaczne.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
    1 jajko
    15 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej

    Farsz:
    20 dag sera feta
    1/2 cebuli
    1-2 łyżki masła

    Masło lub stopiony poczek do polania

Knedle z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, utłuc, przecisnąć przez praskę.Do miski włożyć ziemnaki, jajka, i mąkę, zagnieść ciasto.
  • 2. Ser zetrzeć na tarku, cebulkę pokroić na drobno i poddusić na maśle. Dodac do sera i wymieszać.
  • 3. Z ciasta uformować wałek, podzielić na mniejsze części które splaszczamy formujac placuszki. Na kady placek nakładać łyżeczką farsz, zlepiać brzegi i formować kulki.
  • 4. Knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia do wierzchu.
  • 5. Polać roztopionym masłem lub okrasić stopionym boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy