Knedle z śliwkami

0 (0 ocen)

W sezonie gdy mamy świeże śliwki warto je zrobić.

Składniki:


  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    250 g twarogu tłustego
    1,5 szk mąki pszennej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 g masła
    2 łyżki bułki tartej
    szczypta cynamonu
    śliwki
    cukier brązowy w kostkach

Knedle z śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru. Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy