Knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa, pyszne knedle z truskawką w środku, podawane z bułką tartą zrumienioną na masełku...:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 400 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 6 łyżek
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - masło: 80 gramów
    - cukier: 2 łyżki

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecedzić, przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce, ostudzić, żeby były letnie, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Uformować wałek i pociąć na kawałki.
  • 2. Kawałki wałkować wałkiem lub rozpłaszczać ręką, wkładać truskawki, posypywać cukrem, formować kulki.
  • Knedle z truskawkami 3. Gotować w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną gotować jeszcze chwilkę. Gdy używamy mrożonych truskawek to trzeba pogotować od wypłynięcia 5- 7 min. Wyjmować na durszlak, przelać trochę zimną wodą, podawać polane bułką tartą zrumienioną na masełku. Całość można posypać cukrem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy