Knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To zwykłe proste kluski z ziemniaków, mąki i jajek tyle tylko że nadziewane owocami.
Podawane na różne sposoby polane masłem i posypane cukrem, polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, czy z masłem i bułką tartą jak kto lubi.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki 500 g,
    mąka pszenna 300 g,
    mąka ziemniaczana 100 g,
    jajko 1 szt,
    sól szczypta,
    truskawki 300 g,
    śmietana 200 ml,
    cukier 2 -3 łyżki

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle z truskawkami 1. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić.
    Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule.
    Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Wyjmować łyżką cedzakową.

    Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli.

    Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy