Knedle z truskawkami bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję i usuwam szypułki. Ziemniaki mieszam z jajkiem i mąką. Z ciasta formuję kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, nakładam truskawkę i dokładnie zlepiam formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószam mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtaczam w mące lub skrobi ziemniaczanej, układam na stolnicy. Gotuję partiami do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli, najlepiej spróbować jednego ). Śmietanę mieszam z jogurtem i cukrem, odstawiam na parę minut aby cukier się rozpuścił. Podaję z kleksem słodkiej śmietany lub ulubionymi owocami.
Smacznego,
Komentarze