Knedle z truskawkami bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bezglutenowe knedle z truskawkami to kolejna propozycja dla osób zmagających się z dietą bezglutenową.

  • 60 min

Składniki:

  • Składanki na 3 porcje

    ziemniaczki 800 g
    koncentrat mąk Schär 4 kopiaste łyżki
    jajko
    truskawki lub maliny
    śmietana 2 łyżki
    jogurt typu greckiego 3 łyżki
    cukier 2 łyżki

Knedle z truskawkami bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję i usuwam szypułki. Ziemniaki mieszam z jajkiem i mąką. Z ciasta formuję kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, nakładam truskawkę i dokładnie zlepiam formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószam mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtaczam w mące lub skrobi ziemniaczanej, układam na stolnicy. Gotuję partiami do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli, najlepiej spróbować jednego ). Śmietanę mieszam z jogurtem i cukrem, odstawiam na parę minut aby cukier się rozpuścił. Podaję z kleksem słodkiej śmietany lub ulubionymi owocami.
    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy