Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięciutkie,przepyszne,o każdej porze roku z innym nadzieniem!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    szczypta soli

    ok.50 dag śliwek węgierek

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.Do miski włożyć ugotowane ziemniaki.Wyrównać powierzchnię i podzielić na cztery równe części. Wybrać czwartą część i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać sól.Ciasto wyrobić i formować
    niewielkie kulki,lekko je spłaszczyć i w każdą włożyć wypestkowaną śliwkę, uformować okrągłą kluskę.Kluski gotować we wrzątku ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia.
    Ja podałam ze śmietanką,cukrem i cynamonem,ale równie pyszne są polane bułką tartą zrumienioną na masełku.

Porady

Do ciasta na knedle można dać całe jajko.Można wykorzystać dowolne nadzienie - truskawki,jagody,ser na słodko,pieczarki z cebulką,mięso,kapustę z grzybami i jakie jeszcze przyjdzie nam do głowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy