Można je przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakują późnym latem, gdy możemy wykorzystać świeże śliwki.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków - ugotowane w osolonej wodzie, przeciśnięte przez praskę lub zmielone
ok 1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
0,5 kg śliwek bez pestek
cukier
masło
cynamon
Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ziemniaków, mąki i jajek wyrabiamy ciasto. Powinno byś ono sprężyste i klejące. Odrywamy po kawałku ciasta i spłaszczamy go w dłoni w niewielki okrągły placuszek. Na środku układamy śliwkę i wsypujemy w nią około pół łyżeczki cukru. Zalepiamy formując kulki.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z roztopionym masłem oprószone cukrem i cynamonem.
Porady
Można podawać także z bułką tartą zrumienioną na maśle.
Komentarze