Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Smak mojego dzieciństwa

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
    20 dag mąki ziemniaczanej
    śliwki węgierki
    cukier do smaku
    rozpuszczone masło do polania knedli

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Z masy formować placuszki wielkości połowy dłoni. Na środku każdego placka umieścić połówkę śliwki węgierki i wsypać ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać i formować kulki. Knedle gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy