Knedle ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy,zgniatamy na gładką papkę,odstawiamy do ostygnięcia.
2.Do ziemniaków wbijamy jajka,wsypujemy obydwie mąki,dodajemy szczyptę soli,całość wyrabiamy,w razie potrzeby dosypujemy mąkę,nie za dużo,żeby ciasto nie było zbyt tęgie.
3.Rozmrożone śliwki posypujemy cynamonem.Z ciasta robimy niewielkie kulki,spłaszczamy w dłoniach,na środku kładziemy śliwkę,zlepiamy brzegi i formujemy knedle.Gotowe najlepiej układamy na blaszce posypanej mąką.
4.Knedle wrzucamy na osolony wrzątek,gotujemy od wypłynięcia na powierzchnię 5 minut.
5.Masło roztapiamy,wsypujemy bułkę tartą,podsmażamy do zezłocenia,polewamy knedle,posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze