Knedle ze śliwkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne,słodkie,uwielbiane przez dzieci.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    250 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    sól

    ok. 0,5 kg śliwek (mogą być mrożone)
    masło
    bułka tarta
    2 łyżeczki cynamonu
    cukier puder

Knedle ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy,zgniatamy na gładką papkę,odstawiamy do ostygnięcia.
    2.Do ziemniaków wbijamy jajka,wsypujemy obydwie mąki,dodajemy szczyptę soli,całość wyrabiamy,w razie potrzeby dosypujemy mąkę,nie za dużo,żeby ciasto nie było zbyt tęgie.
    3.Rozmrożone śliwki posypujemy cynamonem.Z ciasta robimy niewielkie kulki,spłaszczamy w dłoniach,na środku kładziemy śliwkę,zlepiamy brzegi i formujemy knedle.Gotowe najlepiej układamy na blaszce posypanej mąką.
    4.Knedle wrzucamy na osolony wrzątek,gotujemy od wypłynięcia na powierzchnię 5 minut.
    5.Masło roztapiamy,wsypujemy bułkę tartą,podsmażamy do zezłocenia,polewamy knedle,posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Można także podawać ze śmietaną zakwaszaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy