Knedle ze śliwkami w orzechowej skorupce

0 (0 ocen)

Pyszne knedle na inaczej ;)

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - mąka ziemniaczana
    - śliwki
    - 4 łyżki jogurtu naturalnego
    - odrobina przyprawy do dań słodkich ( np Kamisa)
    - 100 g zmielonych orzechów włoskich

Knedle ze śliwkami w orzechowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie przeciskamy przez praskę. Chwilę studzimy. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąkę ( ilość mąki zależy od tego jak mączyste są ziemniaki , ja dodałam niecałe pół szklanki) I formujemy elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy placuszki na środek, których wkładamy śliwkę i zawijamy w kuleczkę. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Studzimy.
    Przyprawę mieszamy z jogurtem. Obtaczamy w nim knedle a następnie w orzechach. Smażymy na złoty kolor :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy