Mięciutkie, słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka, które na pewno skutecznie umilą nam popołudniową kawę. Dodatek marmolady i śmieszne oczka sprawią, że polubią je dzieci.
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz margarynę. Siekamy nożem w drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, surowe żółtka, żółtka na twardo (najpierw je kruszymy) i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Otrzymaną porcję dzielimy na pół. Jedną część ciasta odkładamy, drugą wałkujemy na placek grubości 2-3mm i wycinamy okrągłe ciasteczka.
2.Układamy ciasteczka na blasze. Liczymy je i w połowie z nich wycinamy po dwie dziurki - to będą oczka naszych ciasteczek. Możemy to zrobić przy pomocy grubej słomki do napojów - łatwo takie dostać, sama znalazłam swoje w Biedronce :)
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15min, aż się zezłocą. Studzimy.
Części bez oczek lekko smarujemy marmoladą i przykrywamy częścią z oczkami ;) Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem
Komentarze