Kocie oczy

0 (0 ocen)

Ciasto jest pyszne i uwielbiają je wszyscy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 kostki margaryny
    2 szkl. mąki
    25 dag biszkoptów
    marmolada
    2 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki kakao
    6 jajek
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Poncz:
    1 szkl. wody
    1 cytryna
    zapach cytrynowy
    cukier do smaku
    2 łyżki spirytusu

    Polewa czekoladowa:
    10 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody

Kocie oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, cukier, kakao podlać 8 łyżkami wody i gotować przez 5 minut. Po wystudzeniu wymieszać z żółtkami, mąką i proszkiem. Na koniec dodać ubitą pianę. Połowę ciasta wylać na blachę i układać biszkopty sklejone po dwa marmoladą nasączone ponczem. Na koniec zalać resztą ciasta. Piec 45 minut.
    Polewa czekoladowa:
    Margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy