Kofty wołowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie mega soczyste, prosto z grilla zjedliśmy na plaży w Durres. Normalnie rozpływały się w ustach. W zasadzie były grillowanie, ale można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
    1 łyżka mąki
    majeranek
    ostra papryka w proszku
    olej
    sól, pieprz

Kofty wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kofty wołowe 1. Mięso mielimy (ważne by było chude, typu ligawa lub polędwica).
    Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem.
    Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy