Aromatyczne i szybkie danie pełne zdrowych składników
Dla 4 osób
Składniki:
500 gr makaron kokardki
250 gr tuńczyk w puszce
swieża bazylia pęczek
250 gr mozzarella
15 ml olej extra vergin
500 gr pomidorki koktajlowe
sól,pieprz czarny do smaku
Kokardki pełne zdrowia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki opłukać i przekroić na połówki;
2.Mozarellę wyjmąć z zalewy i pokroić w kostkę;
3.Tuńczyka odsączyć z zalewy i „rozczesać” widelcem;
4.Bazylię opłukać,osuszyć i większe liście przerwać w rękach na pół;
5.Wymieszać w dużym naczyniu pomidorki,mozzarellę,tuńczyka,bazylię, polać oliwą extra vergin;
6.Ugotować farfalle al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu;
7.Po ugotowaniu makaronu nie płukać, gorący dodać do misy z resztą składników i wymieszać,wtedy temeratura makaronu zetnie mozzarellę,a ta stanie się delikatnie „ciągnąca”;
8.Odrobina swieżego pieprzu i gotowe !; Smacznego!
Komentarze