Makaron kokardki w ogórkowym sosie

0 (0 ocen)

Pomysł na smaczny i szybki obiad o każdej porze roku wszak ogórki mamy dostępne przez cały rok.

Składniki:

  • 25 dag makaronu kokardki czyli farfalle
    40 dag zielonych ogórków
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    10 dag szynki konserwowej
    3 pomidory
    1 szklanka śmietany 30%

Makaron kokardki w ogórkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17ulbsc 1. Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni stopić 1 łyżkę masła i wrzucić na nią pokrojoną cebulę i chwilkę przesmażyć, następnie dodać ogórki i drobno pokrojony czosnek posypać solą i pieprzem ziołowym, następnie dusić około 3-4 minut po tym czasie dodać śmietankę i chwilkę razem pogotować, aż lekko zgęstnieje na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Makaron ugotować osobno i po dokładnym odcedzeniu dodać do sosu dodać też szynkę pokrojoną w cieniutkie paseczki
  • image-28w5ula 2. i dokładnie wymieszać po wierzchu posypać pomidorem pokrojonym w półplasterki lub grubszą kostkę oraz zielonym koperkiem, podawać od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy