Makaron z szynką i serem pleśniowy, lekkie danie na obiad czy romantyczną kolację we dwoje.
35 min
Składniki:
30 dag makaronu kokardki
20 dag szynki gotowanej
20 dag sera pleśniowego Blue np lazur
40 g rukoli
1/2 szklanki groszku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól himalajska do smaku
szczypta płatków chili
Kokardki z lazurem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do miękkości,na 4 minuty przed końcem gotowania dodaję groszek zielony i gotuję z makaronem,odcedzam,przekładam do rondelka.Trzymam w cieple aby makaron nie ostygł.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek,dodaję pokrojoną w paseczki szynkę gotowaną i posiekany drobniutko czosnek,trzymam chwilę na patelni mieszam od czasu do czasu.
2.Rukolę myję dodaję do makaronu,ser kruszę i razem z szynką mieszam wszystko razem w rondelku,doprawiam do smaku solą himalajską.
Wykładam na talerze jak tylko rukola troszkę zmięknie a ser się rozpuści.
Podaję od razu oprószając szczyptą płatków chili na talerzu.
Komentarze