Kokardki z lazurem i rukolą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Makaron z szynką i serem pleśniowy, lekkie danie na obiad czy romantyczną kolację we dwoje.

  • 35 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu kokardki
    20 dag szynki gotowanej
    20 dag sera pleśniowego Blue np lazur
    40 g rukoli
    1/2 szklanki groszku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    sól himalajska do smaku
    szczypta płatków chili

Kokardki z lazurem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy składniki 1. Makaron wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do miękkości,na 4 minuty przed końcem gotowania dodaję groszek zielony i gotuję z makaronem,odcedzam,przekładam do rondelka.Trzymam w cieple aby makaron nie ostygł.

    Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek,dodaję pokrojoną w paseczki szynkę gotowaną i posiekany drobniutko czosnek,trzymam chwilę na patelni mieszam od czasu do czasu.
  • dodaję ser i rukolę 2. Rukolę myję dodaję do makaronu,ser kruszę i razem z szynką mieszam wszystko razem w rondelku,doprawiam do smaku solą himalajską.

    Wykładam na talerze jak tylko rukola troszkę zmięknie a ser się rozpuści.

    Podaję od razu oprószając szczyptą płatków chili na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy