Kokardki z pomidorami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste składniki a efekt... sami spróbujcie

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron kokardki- farfalle: 400 gramów
    - pomidory bez skórki w puszce całe: 200 gramów
    - pomidory suszone: 100 gramów
    - mozzarella w kulce: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku): 1 szczypta

Kokardki z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek.
  • 3. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić na 4 części, dodać do czosnku i dusić ok. 10 minut
  • 4. Suszone pomidory pokroić w paseczki, dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze 5 minut.
  • 5. Mozzarellę osączyć, pokroić na kawałki i dodać do gorącego sosu, mieszając aż do jej rozpuszczenia.

    Podawać z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy