1.Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
2.Gdy piana jest ubita na sztywno dodajemy po jednym żółtku.
Cały czas ubijamy.
3.Mikser zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszujemy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 30 min w 180 st. C
4.Polewa: Do garnka wkładamy margaryny, 2 jajka, kakao i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu na średnim palniku. Mieszamy aż składniki się połączą. Polewa powinna byc płynna, ale nie rzadka, jakby lekko gęstniejąca.
5.Gotowy biszkopt kroimy na 24 kawałki, każdy nabijamy na widelec i dokładnie obtaczamy w gorącej polewie, ale nie za długo, aby się nie rozpadły, a następnie opsypujemy wiórkami kokosowymi.
6.Schładzamy. Przechowywac najlepiej w hermetycznych pojemnikach gdyż wtedy nie zsychają się.
Komentarze