Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Podbijają serca moich znajomych

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    kostka masła
    1 szkl. cukru
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    2,5 szkl. mąki
    2 czubate łyżeczki proszku do piecz.
    3 jajka
    POLEWA:
    1/2 kostki masła
    1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
    ok. 10 łyżek cukru (wg uznania)
    4-5 łyżek kakao
    wiórki kokosowe (ok. 3 op.)

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło, cukier i cukier wanil., śmietanę gotujemy razem aż masło się rozpuści. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy dokładnie na gładką masę.
    2. Blachę wykładamy papierem i wylewamy ciasto.
    Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st.C do suchego patyczka.
    3. Wystudzone ciasto kroimy na małe kwadraty (lub wg uznania).
    4. Przygotowujemy polewę gotując razem składniki do momentu rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy (nie zbyt rzadkiej ani zbyt gęstej)
    5. Moczymy w polewie kostki ciasta i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
    6. Odstawiamy na godzinę w chłodniejsze miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy