KOKOSANKI

0 (0 ocen)

Pyszne ciastka kokosowe i orzechowe .

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny miękkiej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżeczki proszku
    3/4 szkl. mleka
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru


    polewa;

    1 kostka margaryny
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl mleka
    3 łyżki kakao


    dodatkowo;

    400 g wiórek lub orzechów , migdałów

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać .
    Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia .
    Wlać ciasto.
  • 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut.
  • image-0xq41io 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty.
  • 5. MASA;

    Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao.
    Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić .
  • image-19qn31x 6. Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach.
  • image-0y71ivx 7. Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy