Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Miękkie , mokre i klejące - czyli takie jak lubię najbardziej!Takie kokosanki pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa i zawsze wracam do nich z wielką przyjemnością.Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * masło – 50 g

    * cukier – 3/4 szkl

    * mleko – 3 łyżki

    * wiórki kokosowe – 200 g

    * białko – 2 szt ( temp. pokojowa )

    - sól – 1 szczypta

    * mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.

    Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kokosanki.

    Najłtwiej robi się to za pomocą dwóch małych łyżeczek.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

    Robimy kleksik z marmolady.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy