Kokosanki tradycyjne z prażonym kokosem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasteczka są mocno kokosowe, chrupiące, bez mąki, a w dodatku są bardzo szybkie do przygotowania. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i bardzo kokosowe. Świeżość utrzymują do kilku dni.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 białka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    200g kokosu
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru brązowego
    szczypta soli

Kokosanki tradycyjne z prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno. W trakcie ubijania dodaję mąkę.
  • 2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia i lekkiego przyrumienienia. Dodaje kokos i chwilę go prażę
  • 3. Delikatnie przekładam ostudzony kokos do ubitych białek. Nakładam łyżeczką na blachę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy