Kokosanki z babki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na babkę ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy jajka. Do utartej masy dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, oraz olej i ocet. Dokładnie ucieramy.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto wyrównując powierzchnię.
Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor. Jak ciasto nam stygnie robimy polewę, w garnku podgrzewamy śmietanę z cukrem, dodajemy margarynę, mieszamy i chwilę gotujemy by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodajemy kakao, rozcieramy grudki i odstawiamy by przestygło.
Ciasto kroimy na kwadraty, tak około 8 cm., które kroimy na trójkąty. Nasze trójkąty ja z córkami smarowałam pędzelkiem i obtaczałam w wiórkach kokosowych.
Gotowe kokosanki wstawiamy do lodówki by polewa zastygła.
Komentarze