Kokosanki z babki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • babka:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    pół kostki margaryny (125 g )
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    polewa:
    400 ml śmietany 12 %
    1,5 szklanki cukru
    pół kostki margaryny
    2 czubate łyżki kakao
    dodatkowo 200 g wiórków kokosowych

Kokosanki z babki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dekorowanie 1. Na babkę ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy jajka. Do utartej masy dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, oraz olej i ocet. Dokładnie ucieramy.
    Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto wyrównując powierzchnię.
    Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor. Jak ciasto nam stygnie robimy polewę, w garnku podgrzewamy śmietanę z cukrem, dodajemy margarynę, mieszamy i chwilę gotujemy by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodajemy kakao, rozcieramy grudki i odstawiamy by przestygło.
    Ciasto kroimy na kwadraty, tak około 8 cm., które kroimy na trójkąty. Nasze trójkąty ja z córkami smarowałam pędzelkiem i obtaczałam w wiórkach kokosowych.
    Gotowe kokosanki wstawiamy do lodówki by polewa zastygła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy