Kokosowa granola ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oto pyszna bezglutenowa, wegańska granola. Jest obłędnie pyszna i bardzo sycąca, dodatki zależą od gustu. Pyszne i zdrowe śniadanie bez zbóż, ale za to z mnóstwem błonnika.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych
    1/2 szklanki płatków kokosowych
    1 i 1/3 szklanki nasion słonecznika
    1 i 1/3 szklanki nasion dyni
    1/4 szklanki nasion chia
    1/4 szklanki nektaru kokosowego
    1/4 szklanki podgrzanego oleju kokosowego
    3/4 szklanki posiekanych suszonych owoców u mnie żurawina i kandyzowane owoce ananasa

Kokosowa granola ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wszystkie suche nasiona - nie dodajemy owoców. Olej mieszamy osobno z nektarem, gdy się połączą wlewamy do suchych nasion i dokładnie mieszamy, aż wszystkie ziarna będą oblepione.
    Rozgrzewamy piekarnik do 150 C.
    Mieszankę rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20 minut, studzimy.
    Gotową granolę, przesypujemy do szczelnego pojemnika i mieszamy z suszonymi owocami. W pokojowej temperaturze można ją przechowywać 2 tygodnie, natomiast w zamrażarce do 6 miesięcy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy