Kokosowa teściowa

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli kokosu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    1 szklanka maki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru


    Ciasto kokosowe:
    6 białek
    3/4 szkl cukru
    250g wiórków kokosowych

    Masa:
    1 litr mleka
    2 cukry waniliowe
    6 żółtek
    4 łyzki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny
    kilka kropel aromatu rumowego
    1 1/2 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    Dżem truskawkowy

Kokosowa teściowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać stopniowo żółtka z proszkiem do pieczenia i ubijać 1 min.Dodać mąki oraz wodę i wymieszać drewnianą łyżką, wlać do formy (25x36).Piec 35 min w 180 stopniach.

    CIASTO KOKOSOWE: białka ubić z cukrem , dodac wiórki kokosowe, wymieszać i wylac do formy(25x36) i piec około 20 min na złoty kolor

    MASA: z mleka, cukru waniliowego i mąki pszennej i ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń.Ostudzić. Margarynę utrzeć (z małą ilością cukru pudru wedle uznania) dodac wystudzony budyń, sok z cytryny oraz aromat rumowy. Ucierać na jednolita masę.

    Biszkopt przekroic wzdłuż , i jeden płat posmarować dżemem, na to wylać połowę masy i przykryć plackiem kokosowym,posmarować dżemem i wylać resztę masy.Przykryć 2 płatem ciasta i udekorowac wedle uznania.Wstawic do lodówki na kilka godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy