Kokosowe lody

0 (0 ocen)

Mają one pyszny, tropikalny smak.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml),
    - 250 ml śmietanki 30%,
    - 100 g kokosu,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1-2 łyżki alkoholu,
    - Cukier do smaku (4 -5 pełne łyżek),
    - Płatki migdałowe do podania

Kokosowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko należy zagotować z cukrem. Do gotującego wsypujemy kokos i chwilkę razem gotujemy. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy mleko kokosowe, a w dalszej kolejności przestudzony sparzony kokos. Ewentualnie masę dosładzamy cukrem pudrem. Dokładamy alkohol.

    Całość mieszamy delikatnie i wstawiamy do zamrażalnika. Podczas mrożenia lody kilka razy należy przemieszać by były puszyste.
    Gotowe lody porcjujemy do pucharków. Podajemy oprószone migdałami.

Komentarze

Podobne przepisy