Bezglutenowe kokosowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kokosowe serduszka z poniższego przepisu, to bezglutenowe, kokosowe herbatniki pachnące miodem, kokosem i wanilią. Bardzo często je piekę, szybko znikają. Są idealnym dodatkiem do mocnej kawy, ładnie pachną i można je długo przechowywać.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g drobnego kokosu
    200 g zimnego masła lub margaryny
    1 szklanka mąki kukurydzianej + w razie potrzeby do podsypania
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    5 łyżek cukru brązowego lub miodu
    1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy

Bezglutenowe kokosowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokos wsypujemy na suchą patelnię, prażymy na małym ogniu przez 2 minuty, studzimy.
  • 2. Resztę składników mieszamy w misce, zagniatamy ciasto i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
  • 3. W międzyczasie jak ciasto będzie się chłodziło nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • 4. Po upływie 10 minut wyciągamy ciasto z zamrażalnika i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy serduszka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy 12 minut w nagrzanym piekarniku.
  • 6. Po wyciągnięciu jeszcze gorące, kokosowe serduszka oprószamy cukrem pudrem.

Porady

* jeżeli nie macie problemu z glutenem, mąkę ziemniaczaną możecie zastąpić mąką pszenną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy