Kokosowy piętrus

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort upiekłam mamie na urodziny. Wygląda pięknie i pysznie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    łyżka octu
    1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 budynie kokosowe
    3/4 l mleka
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    śnieżka w proszku
    200 ml mleka
    50g wiórków kokosowych
    perełki cukrowe

Kokosowy piętrus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie ze części. Jedną część wlać do natłuszczonej mniejszej tortownicy, a drugą do większej. Ciasto piec 35 min. Po upieczeniu biszkopty przekroić na dwie części.
  • 2. Z 3/4l mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budynie i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Biszkopty przełożyć masą. Mniejszy ułożyć na większym. Śnieżkę rozsmarować na torcie. Posypać wiórkami, udekorować perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy