moją inspiracją był przepis Arabeski pochodzący z jej bloga arabeskawaniliowa.blogspot.pl - ciasto w smaku przypomina tradycyjną babkę piaskową, ale jest mniej suche i ma wspaniały kokosowy aromat
1 godz. 15 min
Składniki:
NA FORMĘ Z KOMINEM O ŚREDNICY 25 cm:
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 2 łyzeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki proszkowanego mleka kokosowego rozpuszczone w szklance wody (lub szklanka mleczka kokosowego z puszki)
- szklanka wiórków kokosowych
Babka "kokosowy szał" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę należy utrzeć z cukrami. Następnie dodawać do nich po jednym jajku. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do masy. Na koniec wlać mleko kokosowe i wsypać szklankę wiórków.
2.Gotową masę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Babkę piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Komentarze