Pyszny, orzeźwiający, dwusmakowy koktajl, który idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Skoro sezon truskawkowy i czereśniowy w pełni, więc polecam ten pyszny duet:) Smacznego!Kwaśne mleko można zastąpić jogurtem naturalnym.
Składniki:
• 600 ml kwaśnego mleka,
• 1 szklanka truskawek,
• ¾ szklanki czereśni,
• miód do smaku,
• świeże owoce do dekoracji,
Koktajl czereśniowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko dzielimy na dwie części.
Owoce myjemy i osuszamy. Z czereśni usuwamy ogonki i drylujemy je. Z truskawek usuwamy szypułki.
Do pierwszej wydzielonej części mleka dodajemy truskawki (3/4 szklanki).
2.Do drugiej części dodajemy czereśnie.
3.Kolejno miksujemy koktajl truskawkowy, a następnie czereśniowy. W trakcie miksowania napoje słodzimy do smaku (ale niekoniecznie).
4.Na dno przygotowanych szklanek wykładamy pokrojone na mniejsze części truskawki (odłożone ¼ szklanki). Owoce zalewamy koktajlem truskawkowy. Na wierzch delikatnie wykładamy czereśniowy koktajl.
Całość dowolnie dekorujemy i podajemy
Komentarze