Koktajl czereśniowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Pyszny, orzeźwiający, dwusmakowy koktajl, który idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Skoro sezon truskawkowy i czereśniowy w pełni, więc polecam ten pyszny duet:) Smacznego!Kwaśne mleko można zastąpić jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • • 600 ml kwaśnego mleka,
    • 1 szklanka truskawek,
    • ¾ szklanki czereśni,
    • miód do smaku,
    • świeże owoce do dekoracji,

Koktajl czereśniowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki przed miksowaniem 1. Mleko dzielimy na dwie części.
    Owoce myjemy i osuszamy. Z czereśni usuwamy ogonki i drylujemy je. Z truskawek usuwamy szypułki.
    Do pierwszej wydzielonej części mleka dodajemy truskawki (3/4 szklanki).
  • przygotowane czereśnie przed miksowaniem 2. Do drugiej części dodajemy czereśnie.
  • po zmiksowaniu 3. Kolejno miksujemy koktajl truskawkowy, a następnie czereśniowy. W trakcie miksowania napoje słodzimy do smaku (ale niekoniecznie).
  • przygotowane pucharki 4. Na dno przygotowanych szklanek wykładamy pokrojone na mniejsze części truskawki (odłożone ¼ szklanki). Owoce zalewamy koktajlem truskawkowy. Na wierzch delikatnie wykładamy czereśniowy koktajl.
    Całość dowolnie dekorujemy i podajemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy