Koktajl dwukolorowy szpinakowo – truskawkowy

0 (0 ocen)

Pyszny, sycący koktajl pełen witamin. Świetny na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser.

Składniki:

  • Warstwa zielona:
    200 g liści szpinaku,
    2 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej),
    200 ml zimnego kefiru,
    2-3 łyżeczki stewii ( może być inny cukier),
    odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia stewii,
    garść listków mięty,
    sok z cytryny,
    Warstwa czerwona:
    400 g truskawek,
    1 banan (im bardziej dojrzały, tym lepiej),
    200 ml zimnego kefiru,
    2-3 łyżeczki stewii ( może być inny cukier),
    odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia stewii,

Koktajl dwukolorowy szpinakowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa zielona:
    Liście szpinaku (bez twardych łodyżek) oraz listki mięty umyć i osuszyć. Umieścić je w misie blendera (lub mikserze kielichowym) wraz bananem, rozpuszczoną stewią, kefirem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
    Warstwa czerwona:
    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Umieścić je w misie blendera (lub mikserze kielichowym) wraz z pozostałymi składnikami i miksować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
    Szklaneczki lub kieliszki napełnić do połowy koktajlem zielonym. Ostrożnie, najlepiej łyżką, uzupełnić koktajlem czerwonym. Kieliszek można lekko przechylić. U dekorować listkami mięty i truskawkami. Podawać od razu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy