Pyszny, sycący koktajl pełen witamin. Świetny na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser.
Składniki:
Warstwa zielona:
200 g liści szpinaku,
2 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej),
200 ml zimnego kefiru,
2-3 łyżeczki stewii ( może być inny cukier),
odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia stewii,
garść listków mięty,
sok z cytryny,
Warstwa czerwona:
400 g truskawek,
1 banan (im bardziej dojrzały, tym lepiej),
200 ml zimnego kefiru,
2-3 łyżeczki stewii ( może być inny cukier),
odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia stewii,
Koktajl dwukolorowy szpinakowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa zielona:
Liście szpinaku (bez twardych łodyżek) oraz listki mięty umyć i osuszyć. Umieścić je w misie blendera (lub mikserze kielichowym) wraz bananem, rozpuszczoną stewią, kefirem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
Warstwa czerwona:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Umieścić je w misie blendera (lub mikserze kielichowym) wraz z pozostałymi składnikami i miksować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
Szklaneczki lub kieliszki napełnić do połowy koktajlem zielonym. Ostrożnie, najlepiej łyżką, uzupełnić koktajlem czerwonym. Kieliszek można lekko przechylić. U dekorować listkami mięty i truskawkami. Podawać od razu. Smacznego!
Komentarze