Kołacz z ostrężynami

0 (0 ocen)

Pyszny wypiek z sezonowych owoców.

Składniki:

  • Rozczyn drożdżowy:
    - 1/2 szkl. mleka
    -5 dag drożdży
    -1 łyzka cukru
    - 3 łyżki mąki

    -1/2 kg mąki
    -szczypta soli
    -15,5 dag cukru
    -2 łyżki oliwy
    -125gramów margaryny
    -1/2 szkl. mleka
    -2 jajka

    Kruszonka:
    -20 dag maki
    -20 dag cukru pudru
    -cukier waniliowy
    -1/2 łyżeczki proszku
    -125 gramów miękkiego masla
    -1 żółtko

    Nadzienie:
    -1 kg jabłek
    -cynamon
    -3 łyzki cukru
    -1/2kg ostrężyn

Kołacz z ostrężynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kołacz z ostrężynami 1. 1)Przygotowujemy rozczyn. W miseczce kruszymy drożdże,dodajemy łyżkę cukru, mąkę i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2) Do miski wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, cukier i dodajemy 2 łyzki oliwy. Wlewamy rozczyn i jajka wymieszane z mlekiem. Wszystko mieszamy i pod koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę. Ciasto przekladamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy na 20min. do wyrośnięcia.
    3) Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie skladniki wyrabiamy i wkladamy do zamrażarki.
    4)Jabłka trzemy na grubych oczkach, dodajemy cukier, cynamon i przesmażamy. Wylewamy na ciasto, na górę wykladamy ostrężyny i przykryamy kruszonką. Pieczemy w temp. 160st. ok 40/50min.

Komentarze

Podobne przepisy