Kołbiel warzywna z salami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepis na to danie znalazłam na strychu w bardzo starym zeszycie mamy. Coś w stylu domowej pizzy i wyjątkowym i niepowtarzalnym sosem.

Składniki:

  • spód:
    25 g drożdży
    2 szklanki mąki
    szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    jajko
    100 g roztopionego masła
    nadzienia:
    pół puszki kukurydzy
    zielona papryka
    pół cebuli
    kilka plastrów salami
    sos:
    3 duże pomidory lub opakowanie koncentratu
    3 łyżki musztardy z dużymi ziarnami gorczycy
    2 łyżki miodu
    czosnek granulowany, kolendra, sól

Kołbiel warzywna z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w dużym naczyniu wlać ciepłe mleko , łyżkę cukru i szczyptę soli. Wymieszać, odstawić na kwadrans. Dodaj jajko i masło, mieszając wsypywać mąkę. Wyrobić ciasto tak aby się nie kleiło do rąk.( ewentualnie dodać jeszcze maki) .
  • 2. Rozwałkować placek pasujący do standardowej tortownicy( natłuścić ją wcześniej). Wyłożyć ciasto tak aby boki były wyższe.
  • 3. Składniki na sos połączyć , wymieszać, smarować spód ciasta. Paprykę umyć poszatkować posypać na sosie, na to wysypać kukurydzę. Ułożyć plastry salami i pokrojoną w kostkę cebulę. Piec 30 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis dnia 15 lipca 2014: http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=23

Komentarze

Podobne przepisy