kolorowa bagietka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Piękna i pełna smaku

  • Łatwy

Składniki:

  • - bagietka: 2 sztuki
    - mini mozzarella: 10 sztuk
    - pomidorki koktailowe: 8 sztuk
    - orzechy nerkowca: 20 gramów
    - cukinia mała: 1 sztuka
    - szynka długodojrzewająca: 6 plastrów
    - rukola: 20 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    - sos sambal oelek: 1 łyżeczka

Kolorowa bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukinie umyć, obieraczką do warzyw zrobić cienkie, długie plastry,
    polać oliwą, chwile smażyć na patelni grillowej z obu stron,
  • 2. bagietki pokroić wzdłuż na pół, posmarować masłem,
    rukolę umyć, wysuszyć ułożyć na bułce,
    pomidory umyć, pokroić na pół razem z mozzarellą, ułożyć na bułce,
  • 3. plastry szynki ułożyć na cukinii (jeżeli są za szerokie, przeciąć na pół),
    szynkę posmarować cienko sosem sambal oelek, zwinąć w ruloniki,
    poukładać między pozostałymi składnikami bagietki,
  • 4. orzechy uprażyć na suchej patelni, posypać kanapkę
    ( z myślą o pikniku proponuję zabrać osobno bagietki i inne składniki, w domu zrobić tylko ruloniki i dobrze zapakować, wykonaniem całości zająć się już na miejscu)

Komentarze

Podobne przepisy