Kolorowa sałatka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Co roku robię mnóstwo przetworów z warzyw i owoców z własnego ogródka. Mam ich tyle,że obdarowuję też moje dorosłe już dzieci.

Składniki:

  • ● 1,5 kg żółtej cukinii
    ● 1,5 kg zielonej cukinii
    ● 2-3 czerwone papryki
    ● 4 marchewki
    ● 3 łyżki soli
    Zalewa:
    ● 4 szkl. wody
    ● 1 szkl. octu
    ● 1 szkl. cukru
    ● ziele angielskie
    ● liść laurowy

Kolorowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie i papryki myjemy.
    Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinie
    kroimy w kostkę, a papryki
    w grube paski. Posypujemy
    solą i odstawiamy na ok. 3
    godziny. Osączamy.
  • 2. Marchewki obieramy i myjemy.
    Kroimy w dość grube plastry
    i obgotowujemy.
  • 3. Składniki zalewy zagotowujemy.
    Wkładamy warzywa, doprowadzamy
    do wrzenia i jeszcze
    chwilę gotujemy.
  • 4. Sałatkę wraz z zalewą wkładamy
    do wyparzonych słoików
    i zakręcamy. Pasteryzujemy
    około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy