Kolorowa sałatka z fetą

0 (0 ocen)

Zdrowa, odżywcza i bardzo apetyczna sałatka.

Składniki:

  • 10 dag kaszy gryczanej
    1 por
    puszka czerwonej fasoli
    ½ puszki kukurydzy
    5 ogórków konserwowych
    mała czerwona papryka
    ½ pęczka natki pietruszki
    10 dag sera fety
    Sos:
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki soku z cytryny
    4-5 ząbków zmiażdżonego czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz

Kolorowa sałatka z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, osącz i ostudź. Pora posiekaj, zalej wrzącą wodą, przecedź i zahartuj zimną wodą, osącz. Ogórki, paprykę i fetę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.
  • 2. Kaszę połącz z osączoną kukurydzą, fasolą i porem. Dodaj paprykę, ogórki i natkę. Składniki sosu dokładnie ze sobą połącz, polej sałatkę i całość wymieszaj. Wierzch posyp pokrojoną w kostkę fetą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy