Kolorowa wieprzowina

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

łatwa, szybka i kolorowa.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab: 40 dekagramów
    - oliwa: 8 łyżek
    - marchewka (duża): 1 sztuka
    - papryka: 1 sztuka
    - pieczarki: 6 sztuk
    - por (biła część): 1 sztuka
    - cebula (2 duże cebule ze szczypiorkiem, dymka): 2 sztuki
    - kukurydza (mała puszka): 1 sztuka
    - keczup (najlepiej pikantny): 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - maggi: 2 łyżki

Kolorowa wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w średniej szerokości
    paski. Doprawiamy solą i maggi,
    skrapiamy oliwą. Na 30 minut
    wstawiamy do lodówki.
  • 2. Warzywa obieramy i kroimy
    w paski, pieczarki w plasterki,
    a pora i cebulę w pół krążki.
    Mięso podsmażamy na oliwie
    ok. 15 minut. Dodajemy warzywa
    i smażymy kolejne 15 minut.
    Podlewamy szklanką wody.
  • 3. Kukurydzę i groszek osączamy
    z zalewy, dodajemy do mięsa
    z warzywami. Doprawiamy
    solą, pieprzem i keczupem.
  • 4. Potrawkę zagęszczamy mąką
    ziemniaczaną wymieszaną
    z 4 łyżkami wody. Podajemy na
    gorąco, najlepiej z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy