Kolorowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy moczymy w wodzie ok. 30 minut. Osączamy.
2.Marchewki i pietruszki obieramy i myjemy. Gotujemy
w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
3.Sos: szczypiorek drobno siekamy, czosnek obieramy
i przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy 30 minut.
4.Jajka, jabłka i cebule obieramy. Śledzie kroimy w dużą kostkę, cebule w małą, a pora w półplastry. Marchewkę, pietruszkę, jajka i jabłka ścieramy
na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w słupki.
5. W salaterce układamy warstwę cebuli, oprószamy solą
i pieprzem. Wykładamy kolejno: jabłka, matiasy, ziemniaki, pora, pietruszkę, jajka i marchewkę i oprószamy solą
i pieprzem. Polewamy sosem.
Komentarze