Kolorowa zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Gęsta, sycąca i aromatyczna. Idealna na obiad, ale nie tylko.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • bulion:
    ok. 2,5 litra wody,
    2 udka,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    ½ pora ( biała cześć),
    oraz:
    2 ziemniaki,
    ok. 20 dag białej moczonej fasoli,
    ok. 20 dag czerwonej fasoli ( z puszki),
    1 mała śmietana,
    2 łyżeczki posiekanej pietruszki (może być suszone),
    sól, pieprz do smaku, naturalna Vegeta,

Kolorowa zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka zalewamy wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaka) oraz Vegetę i gotujemy do miękkości około 50 min. Udko wyjmujemy, obieramy.
    Ziemniaki kroimy w kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy.
    Do powstałego bulionu wrzucamy obie fasole i pokrojone ziemniaki oraz łyżkę natki pietruszki, gotujemy ok 30 min, po tym czasie dodajemy mięso. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Dodajemy resztę pietruszki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy