Gęsta, sycąca i aromatyczna. Idealna na obiad, ale nie tylko.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
bulion:
ok. 2,5 litra wody,
2 udka,
1 marchewka,
1 pietruszka,
½ pora ( biała cześć),
oraz:
2 ziemniaki,
ok. 20 dag białej moczonej fasoli,
ok. 20 dag czerwonej fasoli ( z puszki),
1 mała śmietana,
2 łyżeczki posiekanej pietruszki (może być suszone),
sól, pieprz do smaku, naturalna Vegeta,
Kolorowa zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka zalewamy wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaka) oraz Vegetę i gotujemy do miękkości około 50 min. Udko wyjmujemy, obieramy.
Ziemniaki kroimy w kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy.
Do powstałego bulionu wrzucamy obie fasole i pokrojone ziemniaki oraz łyżkę natki pietruszki, gotujemy ok 30 min, po tym czasie dodajemy mięso. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Dodajemy resztę pietruszki. Smacznego!
Komentarze