Kolorowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne małe zapiekaneczki, które doskonale sprawdzą się jako lekka kolacja lub dodatek do obiadu. Z tej porcji 3 wychodzi małe babeczki - porcja na 1 osobę.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    1 nieduża marchew
    1 mały seler lub ½ większego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 plasterki szynki
    ½ średniej cebuli
    1 łyżka oleju – u mnie ryżowy
    Sól, pieprz i ulubione zioła do smaku – u mnie czarnuszka

Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i selera zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dusić na rozgrzanym tłuszczu około 7-10 minut. W razie potrzeby dodać 3 łyżki wody.
  • 2. Jajko roztrzepać z przyprawami i mąką. Wymieszać z warzywami. Masą napełnić foremki – jeśli nie używamy sylikonowych, można foremki posmarować olejem lub masłem.
  • 3. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – aż się babeczki zaczną się rumienić. Smacznego :)

Porady

Zamiast szynki lub dodatkowo można dodać łyżkę startego żółtego sera.

Komentarze

Podobne przepisy