Pyszne małe zapiekaneczki, które doskonale sprawdzą się jako lekka kolacja lub dodatek do obiadu. Z tej porcji 3 wychodzi małe babeczki - porcja na 1 osobę.
30 min
Składniki:
1 jajko
1 nieduża marchew
1 mały seler lub ½ większego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 plasterki szynki
½ średniej cebuli
1 łyżka oleju – u mnie ryżowy
Sól, pieprz i ulubione zioła do smaku – u mnie czarnuszka
Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i selera zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa dusić na rozgrzanym tłuszczu około 7-10 minut. W razie potrzeby dodać 3 łyżki wody.
2.Jajko roztrzepać z przyprawami i mąką. Wymieszać z warzywami. Masą napełnić foremki – jeśli nie używamy sylikonowych, można foremki posmarować olejem lub masłem.
3.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – aż się babeczki zaczną się rumienić. Smacznego :)
Porady
Zamiast szynki lub dodatkowo można dodać łyżkę startego żółtego sera.
Komentarze