Kolorowe chili z dynią

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne dni.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
    150 g dyni,
    ½ czerwonej papryki,
    ½ zielonej papryki,
    1 ząbek czosnku,
    1 czerwona cebula,
    2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
    puszka czerwonej fasoli,
    puszka pomidorów,
    około 100 ml gorącej wody,
    olej do smażenia,
    sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili,

Kolorowe chili z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. (danie przygotowujemy najlepiej w wysokim naczyniu)
    Cebule, paprykę i dynię pokroić.
    Pomidory zmieszać w gorącą wodą.
    Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy.
    Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 min, następnie zalewamy przygotowanymi pomidorami, dajemy dynię i dusimy około 15 min tak aby mięso było miękkie. Po tym czasie dodajemy odcedzoną kukurydzę , czerwoną fasolkę wraz z zalewą, przyprawiamy do smaku według uznania. Dusimy jeszcze ok. 10 min. Pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Możemy podać np. z makaronem, ryżem lub chlebem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy