Pyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne dni.
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
150 g dyni,
½ czerwonej papryki,
½ zielonej papryki,
1 ząbek czosnku,
1 czerwona cebula,
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
puszka czerwonej fasoli,
puszka pomidorów,
około 100 ml gorącej wody,
olej do smażenia,
sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili,
Kolorowe chili z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.(danie przygotowujemy najlepiej w wysokim naczyniu)
Cebule, paprykę i dynię pokroić.
Pomidory zmieszać w gorącą wodą.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 min, następnie zalewamy przygotowanymi pomidorami, dajemy dynię i dusimy około 15 min tak aby mięso było miękkie. Po tym czasie dodajemy odcedzoną kukurydzę , czerwoną fasolkę wraz z zalewą, przyprawiamy do smaku według uznania. Dusimy jeszcze ok. 10 min. Pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Możemy podać np. z makaronem, ryżem lub chlebem.
Smacznego!
Komentarze