Kolorowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól oraz cukier i siekamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz olejek pistacjowy.
Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny (ciasto można też zrobić kilka dni wcześniej lub zamrozić).
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 2 - 3 mm, wycinamy kółka (lub inne dowolne kształty, jest świetne właśnie do wycinania i dekorowanie ;)), następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra - dół Pieczemy około dziesięć minut.
Z podanych propoprcji wyszło mi 40 ciastek.
Wystudzone ciastka lukrujemy i posypujemy kolorowymi posypkami.
Komentarze